BQB-Nieuwsbrief Januari 2013

Beste leden,

allereerst wenst de BQB u het allerbeste voor 2013!

In deze nieuwsbrief vind je informatie over de volgende onderwerpen:

 • Valsspelen: nood aan gedragsregels voor quizzers; tips voor organisatoren
 • Sabam: vrijstelling voor quizzen
 • Verzekering: Provinciale vrijwilligersverzekering
 • Kalender: OVK, WK en Slimste School 2013
 • BQB/IQA-duoquizzen: organisatoren gezocht
 • Quizzen beschikbaar stellen via de BQB-site

Over Valsspelen:
Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat er tijdens het quizzen niet wordt afgekeken en dat er niets wordt opgezocht. Spijtig genoeg gebeurt dit nog te vaak, zeker sinds de komst van performante smartphones. Daarom stellen we enkele gedragsregels voor waaraan quizzers zich zouden moeten houden (en dit ook eisen van hun medespelers). Aansluitend geven we ook tips voor organisatoren om valsspelen te vermijden.

Gedragsregels Quizzers: 'Doe niets wat achterdocht kan opwekken'

 • Leg geen gsm/smartphone op tafel, zet hem liefst op stil
 • Lees sms-berichten niet terwijl een ronde bezig is.
 • Neem geen notitieboekjes/schriften mee.
 • Als je je telefoon opneemt, verlaat dan de zaal en kom pas terug na het afgeven van de antwoordbladen
 • Als je dringend naar toilet moet (kan iedereen gebeuren), kom dan pas terug na het afgeven van de antwoordbladen

Tips voor Organisatoren: 'Wees niet naief!'

 • Zet de bovenstaande gedragsregels in je reglement
 • Durf (beperkt) punten aftrekken voor het negeren van de bovenstaande regels, maar kondig ze dan wel vooraf goed aan.
 • Wees milder bij gelegenheidsploegen die niet meestrijden voor de ereplaatsen (geef eerst een waarschuwing). Regelmatige quizploegen zouden beter moeten weten.
 • Deel fotobladen pas uit tijdens de ronde waarin ze gebruikt moeten worden. Zeker niet voor een pauze.
 • Zet geen te duidelijke tips op de antwoordbladen. Men kan dan vooraf antwoorden opzoeken.
 • Rode draden over pauzes heen kunnen worden opgezocht. Je kan beter geen rode draad organiseren.
 • Leg wat kladpapier op tafel, sta geen meegebrachte schriften toe.

Bijkomende Fair Play-regels

 • Als je ploeg deelneemt aan een quiz die wordt georganiseerd door een lid uit hetzelfde team, zullen de wenkbrauwen worden gefronst bij een hoge score van je ploeg. Er wordt aangeraden in dergelijke gevallen onder een andere naam te spelen. (of slecht te scoren om gemor te voorkomen).
 • Merk je op dat het antwoord op een vraag wordt weggeven op het presentatiescherm of in kleine lettertjes op een foto (het zogenaamde Stardustertje), meld dit dan aan de organisatie met de vraag tot schrappen van de vraag. Niet iedereen zit dicht bij het scherm of kan zeer kleine letters lezen en het juiste antwoord aflezen heeft niets met quizzen te maken.

Over Sabam:
Sinds vorig seizoen gaat Sabam niet meer actief op zoek naar niet-betaalde vergoedingen door quizorganisaties. Officieel bevestigen ze niet dat er geen vergoedingen meer moeten betaald worden, maar deze boodschap is wel verstuurd naar individuele quizorganisaties. Tot nader order moet er dus GEEN Sabam-vergoeding meer betaald worden. Vertel dit door aan quizorganisatoren die geen lid zijn of op het forum zitten. Er worden nog steeds quizzen georganiseerd zonder muziekvragen uit schrik voor Sabam-boetes.

Over Verzekeringen:
Quizorganisaties kunnen hun vrijwilligers GRATIS verzekeren voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijk letsel. Dit wordt mogelijk gemaakt door de vrijwilligersverzekering van je provincie, in samenwerking met de Nationale Loterij. De links naar de respectievelijke provincie-afhankelijke webpagina's vind je terug via de home-pagina van de BQB-website. Wil je in aanmerking komen voor deze gratis verzekering, start dan zeker tijdig de aanmeldingsprocedure. Je moet namelijk eerst een registratienummer aanvragen bij je Provincie.

Kalender: OVK - WK - Slimste School
Op 29/12/2012 werd in Hasselt het OVK 2012 (Open Vlaams Kampioenschap) georganiseerd door Tom Trogh met hulp van Steve Wuestenberghs. Dit individuele kampioenschap bestond uit 150 mondeling gestelde vragen in uiteenlopende categorieën en werd voor het tweede jaar op rij gewonnen door Nico Pattyn. Luc Lenaerts werd tweede, gevolgd door een ex aequo tussen Koen Vervremd en Peter Lanssens. Proficiat! Het volgende OVK zal later nog worden aangekondigd, er wordt gemikt naar een datum in September 2013. Na dit OVK werd ook de nieuwe individuele ranking (volgens het ELO-principe) opgesteld. Deze ranking is te bekijken via de BQB-website.

Op 01/06/2013 wordt in Beerzel bij Putte het volgende WK individueel quizzen georganiseerd. Net zoals vorig jaar verzorgt de BQB een avondquiz voor quizploegen, met bekers per sterktepuntencategorie. Wij hopen net als vorig jaar 100+ individuele quizzers aan de start te mogen verwelkomen en ook voor de avondquiz hopen we op een mooie opkomst.

In 2013 verleent de BQB opnieuw zijn medewerking aan de organisatie van de Slimste School. Deze competitie tussen ploegen van 4 scholieren uit de laatste graad van het middelbare onderwijs lokte vorig jaar zeer vele enthousiaste reacties uit van jonge quizzers. Mocht u een band hebben met leerkrachten of scholieren van het secundaire onderwijs, pols dan zeker eens of de school een deelname ziet zitten. De provinciale voorrondes zullen plaatsvinden op vrijdagavond 15 maart. Meer info op http://slimsteschool.be

BQB/IQA-duoquizzen: organisatoren gezocht
De BQB zoekt nog bijkomende organisatoren voor de BQB/IQA-duoquizzen (voorheen IQA-duoquizzen, maar die naam dekt niet meer echt de lading). Bedoeling is om ook mensen buiten het normale quizcircuit aan te trekken voor quizzen over één bepaald subdomein van de quizkennis, zij het Aardrijkskunde, Wetenschappen, Kunst&Cultuur, Geschiedenis, Literatuur, maar er werden ook reeds quizzen georganiseerd over religie, filosofie & mythologie, en 'trash'. Deze duoquizzen worden typische georganiseerd op een zaterdagnamiddag in dezelfde zaal als een op die dag georganiseerde avondquiz. Overleg rond wie welke quiz organiseert gebeurt op deze forumthread.

Quizzen beschikbaar stellen via de BQB-site
Heb je zelf een quiz georganiseerd en wil je de vragen beschikbaar stellen aan andere quizzers? Je kan sinds kort je quiz via de BQB-website laten naspelen. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen.

 • per quiz slechts 1 bestand;
 • dat bestand mag maximum 5 MB groot zijn;
 • het bestand moet in PDF- of ZIP-formaat zijn.

Artikeltype: