Onderwerpen / Vragen

De Onderwerpen

In een algemene quiz gaan de vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Enkele onderwerpen worden gezien als hoofdonderwerpen: Geschiedenis, Aardrijkskunde, Sport, Muziek, Film&TV, Wetenschap, Kunst & Cultuur, Literatuur. Daarnaast zijn er thema's als Strips, Fauna & Flora, Religie & Zingeving, Games, Culinair en Techniek die ook niet zouden mogen ontbreken. Tenslotte wordt er al eens gesproken over een categorie Varia waarin allerhande onderwerpen aan bod kunnen komen: van logo's, automerken en mode tot, waarom niet, filatelie en breitechnieken.

De verdeling van deze verschillende onderwerpen en hun moeilijkheidsgraad bepaalt of een quiz meer academisch is of zich meer op de populaire cultuur richt. Afhankelijk van de (leeftijd van de) organisator ligt de nadruk soms wat meer op een bepaalde periode (decennium). Een goede quizmaster zal trachten voor elk wat wils te voorzien, al wordt het niet afgeraden om eigen accenten te leggen.

De Vragen

Over smaak valt niet te twisten. Vele organisatoren hebben een eigen stijl die door sommigen gesmaakt wordt en door anderen minder. Een goede quizvraag kan je dus niet definiëren. Er is wel één absolute vereiste: Je moet de vraag éénduidig kunnen beantwoorden. In de sectie 'Handleiding' kan je meer informatie vinden over het organiseren van een quiz en het opstellen van goede vragen.

Moeilijkheidsgraad

Er is een brede waaier aan quizzen met een groot verschil in moeilijkheidsgraad: van zeer eenvoudig (Blokken-niveau) tot zeer moeilijk (Canvascrack-niveau, zonder multiple choice). Het is niet iedereen gegeven, maar sommige organisatoren slagen erin werkelijk iedereen een leuke avond te bezorgen, zowel de nieuwelingen als de gevorderde quizzers. Best informeer je echter bij de organisator wat het beoogde doelpubliek is, om niet voor onverwachte verrassingen te staan. Meer info over de moeilijkheidsgraad van quizzen vind je hier.

Informatie: