Quizzen? Wat is dat?
Quizzen is een denksport die in essentie draait rond het beantwoorden van vragen over de meest diverse onderwerpen. Degene die het beste kan antwoorden op de verschillende vragen, wint het spel. Quizzen kan op vele verschillende manieren beoefend worden: individueel, in duo of in ploegverband; thuis met vrienden, op café, in een quizzaal; op internet, op je spelconsole, in je krant, of op TV; voor de fun, voor de spanning, voor de winst, tot zelfs voor de wereldtitel... Quizzen is dus meer dan wat je kent van de bekende TV-quizzen zoals Blokken, De Slimste Mens ter Wereld of De Canvascrack.
Zaalquizzen?
Een typische zaalquiz in Vlaanderen wordt georganiseerd door een vereniging (sportclub, jeugdbeweging, school, ...) of door een quizploeg, voornamelijk op vrijdag- en zaterdagavonden van 20u00 tot middernacht. Plaats van gebeuren is een parochiezaal, sporthal, feestzaal, school,... . Occasioneel wordt er ook in een café, of in open lucht of een feesttent (wanneer het weer het toelaat) gequizd. Ploegen bestaan meestal uit 4-6 personen, al zijn er ook af en toe quizzen voor 3-12 personen.
Waar en Wanneer?
Wil je weten waar en wanneer je kan quizzen, neem dan een kijkje op de Quizkalender. Best verzin je op voorhand een originele ploegnaam en schrijf je je in via het vermelde email-adres of telefoonnummer. Er bestaan ook gespecialiseerde quizzen rond een enkel onderwerp zoals sport, voetbal, muziek, film en zelfs kunst. De BQB vzw richt zich vooral op algemene zaalquizzen in Vlaanderen.
Verloop
Een avondquiz bestaat meestal uit zo'n 140-160 vragen en wordt gespeeld in verschillende rondes. De deelnemende ploegen schrijven hun antwoorden op voorgedrukte antwoordbladen die na elke ronde worden opgehaald. Een jury verbetert deze antwoordbladen en deelt op tijd en stond een tussenstand mee. Op het einde van de avond wordt er een eindstand afgeroepen waarna de winnende ploeg als eerste een prijs mag kiezen van de rijkelijk of minder rijkelijk gevulde prijzentafel.
Moeilijkheidsgraad
Er bestaan quizzen van zeer uiteenlopende moeilijkheidsgraad, die worden opgedeeld in niveaus D (gemakkelijk) tot A (zeer moeilijk). Voor je eigen spelplezier vraag je best even aan de organisator welk niveau hij beoogt. Sommigen spelen enkel graag de eerder gemakkelijke quizzen, anderen spelen vooral graag meer uitdagende quizzen waar je veel kan bijleren. De Belgische top-quizploegen kunnen een zeer hoog niveau aan en onze beste quizzers scheren hoge toppen in internationale competities.
Websites?
Naast de Quizkalender waarop je alle komende quizzen kan bekijken, is er het LosFlippos-quizforum waarop je (na gratis registratie) quizzen kan bespreken, quizzen kan aankondigen of, natuurlijk, zelf kan quizzen en quizvragen stellen. De BQB vzw houdt ook een ranking bij die de onderlinge sterkte van quizploegen tracht in kaart te brengen. Ben je bij de beste 200 quizploegen van Vlaanderen op het einde van Augustus, dan krijgt je ploeg één of meerdere sterktepunten.
Meer weten?
In de subsecties van 'Quizzen: the basics' vind je verdere info.